Därför är fjällen så bra

Allt fler människor söker sig till fjällen och det är något otroligt positivt. Detta då vi kommer närmre naturen och finner större ro i vår själ. Att antalet gästnätter satte rekord med några tusen i år är något mycket positivt.

209566-boy-snowboarder-in-mountainsSnart kommer  vintern och med den följer många roliga vinteraktiviteter. Vad man kan se är att resorna till vinterklädda berg ökar något enormt. Nu börjar man hungra efter att åka skoter i Sälen, ha picknick med varm oboy med längdskidorna eller att dundra på off pist och känna friheten. Vad som även är fantastiskt är att hela familjen kan följa med på bravaderna och ha kul. Lägg till att vi människor mår bättre av att vistas i fjällen så kan man även få in att det är rena hälsoresan att åka iväg på en skidresa till fjällen.

Forskas mycket om naturens betydelse

Sr.se skriver att det forskas mer och mer om just naturens betydelse för vår hälsa och välmående. Forskarn Lotta Lindgren menar att naturens betydelse kan ha inverkan på att få ner vårt blodtryck samt att stresshormonerna minskar och att vi kan få en bättre sinnesstämning.

Läkande plats

En annan forskning visar på att när man gjort intervjuer med personer bosatta i Jämtland som har en bra koppling till fjället och kan knyta an minnen till det så kan man se att dessa personer mår mycket bättre än övriga som varit med i samma undersökning. Så, kanske ska man börja rekommendera vinterresor för människor som mår dålig eller behöver finna sig själva.

Tänk på följande innan du bokar eller när du är där:

  • Håll koll på väderleken så du kan anpassa din dag perfekt
  • Välj plats utifrån sällskapet
  • Ha alltid förbestämda mötesplatser om någon skulle komma bort
  • Alla ska veta vad alla sak göra för att öka trygghet och säkerhet.

Tänk även på att respektera naturen och fjället och ta hand om sopor och behåll fjället till en plats som dina barnbarns barn även sak kunna få uppleva. Känner du att du inte klarar det – stanna hemma.