Finsk utställning i Sverige

Naturfotografier blir allt populära, men i Sverige har vi faktiskt inte så många fotografer som ägnar sig åt den här genren av foto – tur är då att de finska fotograferna ställer ut sina vackra fotografier av den finska naturen även här i Sverige.

Tidigare har vi skrivit om hur man som fotografgärna kan dra nytta av det vackra svenska landskapet för att skapa riktigt fina fotografier och konst. Men naturfoto är tyvärr inget som tagit fart i landet – i alla fall inte hos våra fotografer, även om intresset från allmänheten är stort. Tur är då att naturfoto faktiskt nästintill dominerar fotogenren i vårt grannland Finland och nu har man i Degerfors och Karlskoga valt att hålla konstutställning med i princip uteslutande finska fotografer.

”Tillsammans” är temat

Temat för årets fotoutställning med finska fotografer i Degerfors och Karlskoga är ”Tillsammans” och vad vi får beundra här är både närbilder på myror och ugglor i gammelskogar. Generellt kan man säga att det är en uppsjö av fotografier som målar en vacker bild av det finska landskapet och den skandinaviska naturen i både flora och fauna. I Nya Wermlands-Tidningen skriver man bland annat att det råder ett stort intresse för utställningen och till tidningen säger fotografen Aulis Syväjär att han märkt av ett stort intresse. Han lägger också till att man ska veta att det inte är hur lätt som helst att ta en lyckad naturbild heller. Bakom varje fotografi ligger timmar av planering och väntande på det perfekta fototillfället – och han är en av de fotografer som alltid låter kameran följa med ifall det perfekta fotoögonblicket skulle uppenbara sig.

Bilderna som ställs ut, nu mellan den 14 och 15 februari, är 2015 års fotobidrag i tävlingen vid namn ”Årets naturbild” då fjolårets tävling inte är klar och avgjord ännu. Tävlingen har funnits sedan 1980-talet och är indelad i åtta olika kategorier, vilket gör att det finns en hel del foton från tävlingen som kanske inte vunnit men som i alla fall lämnats som bidrag, kommer att finnas med på årets utställning – och det vill du nog inte missa!