Jakten på det perfekta fotot

Att ge sig ut på jakt är något som människan har gjort sedan urminnes tider, men det är fortfarande något som fascinerar oss. Kanske är vi så fascinerade av att vara komma nära naturen eftersom många av oss lever nästan helt avskärmade från den. Kanske är just naturfotografi därför något som många dras till och som nästan alla kan relatera till och njuta av. Och ju bättre vi är på att fånga djurens naturliga tillstånd på bild desto nöjdare blir vi med fotona. Det handlar alltså att komma så nära naturen som möjligt.

Lär dig att bli ett med skogenÄlg i sjö

För att kunna fota djur i deras naturliga miljöer krävs det att vi som fotografer blir ett med naturen. En bra start kan vara att visats mycket i naturen och gå exempelvis jägarutbildning. En jägarutbildning ger enormt mycket kunskap om hur djuren fungerar och hur vi människor ska förhålla oss till dem. Man lär sig också att spåra djuren och hitta de där guldlägena för att kunna fota. Utbildningen kan du läsa mer om på Jägarnas Riksförbund.

För att hitta i skogen kan man behöva en garmin jakt gps som hjälper en och leder en rätt var man än är. Då kan man också se var man har gått och på så sätt hitta tillbaka till sina favoritplatser vid olika tidpunkter på dygnet.

????????????????????????????????????????Naturfotograf ut i fingerspetsarna

Den som har fotat ute i naturen vet sedan tidigare att kläderna är bland det viktigaste att tänka på innan man ger sig ut. Tålamodet tryter lätt om man fryser och är blöt, och tålamod behövs det en stor portion av om man ska sitta och vänta ut naturens lugna lunk. Skaffa riktigt bra kläder från närmaste jaktbutik och se till att du investerar i kvalitetskläder. Tänk på att stillasittande gör att du kyls ner väldigt fort, och att kunna vara bekväm nog att sitta still är lika viktigt som att ha rätt kamerautrustning, om inte viktigare.

Inspireras av fotokurser

Att fota djur och natur är inte helt enkelt. Det skiljer sig ganska markant från vanligt foto, och därför kan det vara bra att gå en liten utbildning i naturfoto innan du ger dig ut. Det kan inspirera och ge nya idéer, men också hjälpa den som håller på att ge upp att förstå vilka tekniker som ger de bästa bilderna. För oftast ser man något som man upplever som ett fantastiskt motiv framför ögonen, men när man sedan ser fotona av det så ser det platt och tråkigt ut. Det naturliga ljuset faller på olika sätt och ändrar sig väldigt fort. Då gäller det att veta hur man bäst fångar de olika vinklarna och hur djuren ska vara i förhållande till hur ljuset faller. Oftast går det också väldigt snabbt när djuren väl dyker upp. Kanske har du två sekunder på dig att fånga en flyende hjort på bild? Eller kanske tittar rådjuret in i kameran i en bråkdels sekund? Då gäller det att vara beredd och snabbt hitta rätt inställningar och befinna sig i en position som ger bra förutsättningar.

Ett sista tips är att läsa tidningar om naturfoto och inspireras av vad andra naturfotografer har gjort. Ser du något du gillar kan du börja med att försöka härma det. Ser du istället något du ogillar kan du utgå från att försöka undvika de misstagen som den fotografen har gjort.