Naturfoto för nybörjare

Om man vill bli en riktigt vass naturfotograf är det egentligen bara en sak som gäller, och det är att öva, öva och öva. Som tur är behöver man inte framkalla sina alster för att se vad som är en bra bild. Det kan dock underlätta om man övar på rätt sätt. Här följer några tips.

En bra tidpunkt att börja träna på naturfotografering är under vintern. Bygg en foderplats för småfåglar, och ordna ett gömsle i närheten av foderplatsen. Nu kommer du att ha många tillfällen att fotografera småfåglar, och inte minst kommer du att kunna experimentera med olika tekniker. Även om bilderna blir misslyckade, eller om du någon enstaka gång råkar skrämma bort fåglarna, så kommer nya fåglar att dyka upp. Men var beredd på att sitta många timmar i ditt gömsle, så se till att du inte fryser. Den bästa tiden för att fotografera fåglar är från soluppgång och fram till mitt på dagen. Då är fåglarna som mest aktiva, och de flesta fotografer tycker också att ljuset är bäst vid denna tid på dygnet.

På jakt efter motiv

Att hitta bra motiv under en promenad i skogen är något som är få fotografer förunnat. Det krävs ofta en del planering för att få till en bra bild. Precis som när man fotograferar småfåglar vid en foderplats gäller det att hitta en plats där djur av en viss art uppehåller sig. Detta kan man lära sig dels genom att läsa på, men också genom att vara ute i skog och mark. Om man lär sig att känna igen spår och spillning blir det ännu lättare. Här kan böcker som Fåglarna i färg eller Däggdjur i Sverige vara till stor hjälp.

Och så var det motivet. Det är naturligtvis av avgörande betydelse. Så se till att du har ljuset i ryggen när du fotograferar. Om du hänger upp talgbollar till fåglar i skogen, häng dem så att du kan fotografera fåglarna som äter av dem med ljuset i ryggen.