Norrsken över Sverige

Har du drömt om att fånga det perfekta ögonblicket med din kamera, nu under oktober har du haft flertalet chanser – över stora delar av Sverige har man nämligen kunnat se: Norrsken.

Fenomenet norrsken uppstår när laddade partiklar från solvinden krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär och det är ljuset av detta som benämns norrsken. Det latinska namnet är aurora borealis vilket även är norrskenets internationella namn, men på södra halvklotet heter det aurora australis, eller sydsken. Och i jakten på det perfekta fotot är norrskenet verkligen något att fånga på bild, men det är vanligen svårt om man inte är bosatt i norr – men under oktober har fenomenet gått att skåda tydligt över hela landet, och speciellt tydligt blev det i Sundsvall.

Norrskenet i Sundsvall

norrsken vinter himmel - LITENEn plats där norrskenet verkligen tog plats och la upp scenario för den perfekta bilden, det var i Sundsvall. Och det är dessutom ovanligt mycket norrsken att se just nu, skriver Sundsvalls tidning som även samlat de bästa bilderna i ett bildspel som du kan se genom att klicka här. Men det är inte bara här som norrskenet kan ses, det har synts i hela landet – och detta till och med i Stockholm! Så vad är det som ligger till grund för detta? Enligt tidningen så syns norrskenen genom att partikelstrålningen från solen får kontakt med jordatmosfären och detta på omkring 100–400 kilometers höjd vilket gör att norrskenet syns i form av bågar eller draperier av ljus i olika färger. Och det som gör att norrskenet syns bättre på vissa platser beror på jordens magnetfält, vilket i sin tur betyder att skenet syns bättre vid jordens poler eller ju närmare man befinner sig dessa – och i år är solen mer aktiv vilket ökar chansen att se skenet på fler platser än så, såsom i Sundsvall och hela vägen ner till Stockholm och Göteborg!