Nya actionkameror

Naturfoto behöver inte handla om att sitta stilla på ett berg och fotografera fåglar som flyger förbi. Det kan lika gärna handla om att montera en kamera på sin cykel eller kajak, för att dokumentera omgivning vare sig man tar sig fram i sakta mak eller swischar förbi.

De senaste åren har actionkameror blivit allt mer populära bland utövare av olika actionsporter, inte minst mountainbike. Men kamerorna kan användas till mycket annat också, inte minst eftersom de (som de flesta andra kameror, nu för tiden) kan användas både för att filma och för att ta stillbilder.

GoPro Hero+ Black

GoPro är ett av de allra mest populära märkena när det kommer till actionkameror, både bland cyklister och bland skid- och snowboardåkare. En anledning till detta är att GoPro är bra på att tillverka olika typer av tillbehör, framför allt fästen för olika aktiviteter och syften.

En av de allra senaste kamerorna i GoPros sortiment heter Hero+ Black. Det som skiljer den från tidigare modeller är framför allt att den kommer med en fjärrkontroll, som via wifi gör att man kan fjärrstyra kameran, starta och stoppa filmningen, ta en bild m.m. Den här funktionen är främst tänkt att användas för den som har kameran fäst på en hjälm, i fören på en kajak, eller liknande. Den gör det dock också möjligt att gömma kameran och ta bilder av fåglar eller andra djur som kommit riktigt nära.

Sony HDR-AS30V

Många företag har tagit upp kampen med GoPro, däribland en av digitalfotobranschens jättar, Sony. Detta företag gör som bekant även systemkameror och smartphones, och i den bästa av världar skulle de ha använt all sin kunskap därifrån och klämt in den i en riktigt smart kamera för användning i natur och vildmark.

Men HDR-AS30V når inte ända fram. GoPro är fortfarande ett betydligt bättre alternativ. Det beror inte minst på själva kamerans format. GoPro är ganska platt, vilket gör att den inte sticker ut så mycket om man fäster den på bröstet. Sonys modell är istället avlång, vilket gör att den sticker ut mer, och att ramla på den är nog inte skönt, vare sig för bäraren eller för kameran. Till skillnad från GoPro klarar den inte heller intervallfotografering i mer än 1080p.

Det fanns stora förväntningar på den här kameran innan den släpptes, men de förväntningarna kommer helt enkelt på skam. Välj en GoPro istället.