Tjäna pengar på skog och naturfotografi

Sveriges långa och mörka vintrar gör att naturen kan vara svår att nyttja på samma vis året om. Under våren, sommaren och hösten råder ett mer utomhusvänligt klimat där växter och djur frodas. Det kan vara svårt att tänka sig att Sveriges natur och skogar faktiskt går att tjäna pengar på – året om.

I Sverige bygger vi nästan uteslutande våra hem i trä och enligt en virkesserien, en artikelserie från Handelsbanken finns det många viktiga aspekter kring affärer med skogsvirke. Tall, gran och asp är några av de vanligaste träslagen i Sverige och de växer med fördel i nästan hela landet. På https://www.vida.se/sv/vida-skog/salja-skog-virke/ kan skogsägare få mer information om skog- och virkesförsäljing. Det gäller dock att se över sin skörd innan man bestämmer sig för att avverka skog, då tillväxt, pengar och rätt skördetid är beroende av varandra.

Naturfotografi året om

Naturbilder blir allt mer eftertraktat då internet expanderar, företag och organisationer är ute efter unika bilder som bildbanker inte kan leverera. Där kan frilans som naturfotograf bli en lönsam inkomstkälla eftersom det faktiskt går att ta bra naturbilder året om, trots väder, ljus och klimat. Det gäller att ha rätt kunskap, utrustning och inställning för att lyckas. De flesta i Sverige känner till Allemansrätten men få brukar den till fullo. Man måste såklart visa hänsyn mot djurliv, mark- och skogsägare. Allemansrätten erbjuder en unik möjlighet att röra sig fritt i naturen, perfekt för den som vill fotografera.

Proffstips för naturfoto

Gällande all naturfotografering med landskap som motiv, är det fördelaktigt att ha någonting i förgrunden för att ge bilden mer dynamik. I en artikel i Svenska Dagbladet redogör naturfotografen Lars Pehrson hur du använder olika ljus, motiv och tekniker till din fördel, trots förutsättningar. Det viktigaste för djur- och naturfotografi:

  • Ha tålamod!
  • Använd självutlösare för att kunna ta oplanerade bilder på djurliv
  • Montera kameran på till exempel huvud för att få perspektiv
  • Skaffa ett teleobjektiv och en konverter för att komma nära
  • Gör ett gömställe nära djurens aktiva plats
  • Fotografera nattaktiva djur på natten och dagsaktiva i ljus
  • Att fotografera mitt på dagen genererar generellt dåligt ljus
  • Tidig morgon och sen eftermiddag ger bäst ljus och värme i bilden
  • Att fotografera efter solnedgång ger djup till bilden
  • Motljus ger än mer spännande effekt än att ha solljuset i ryggen